top of page

PROBLEM ÇÖZME ADIMLARI

1. Problemi anlama: Bir problemi doğru bir şekilde çözebilmenin ilk aşaması problemi anlamakla başlar, problemi anlamak aşağıdaki sorulara yanıt verilebildiği zaman gerçekleşmiş olur.

• Bu problem ile ilgili elimizdeki temel bilgiler nelerdir?

• Çözüme ulaşabilmek için bu temel bilgilerin dışında ihtiyaç duyduklarımız varsa nelerdir?

• Problemde kimler, nasıl etkilenmektedir?

• Problemin şeması oluşturulabilir mi? Anlaşılırlığı arttırmak için problemi görselleştirebilir miyiz?

• Problem nasıl ortaya çıkmış? Bildiğimiz ve daha önce çözüm ürettiğimiz benzer problemler oldu mu?

 

2. Bir Plan Yapma : Her problemin çözümüne farklı çözüm yollarından ulaşılabilir, bunun için doğru çözüm planını tercih ederek uygulamak gerekmektedir. Bir problem için aşağıdaki çözüm planları uygulanabilir:

• Deneme yanılma yoluyla çözümü test etme, olası adımları ve tahmini sonuçları bulma

• Problemi daha basit parçalara ayırarak ilerleme

• Sondan başa doğru ilerleyerek farklı bir bakış açısıyla çözüme ulaşmaya çalışmak

• Olası çözümleri içeren bir görsel harita ya da zihin haritası çıkarmak (Çünkü bazılarımız çizerek

çalışmayı sever)

• Beyin fırtınası yapmak

 

3. Planı Uygulama :  Hazırlamış olduğumuz planı uygulamaya koyuluruz. Uyguladığımız plan her zaman sonuca veya doğru çözüme ulaşmayabilir fakat bu uygulamaların hepsini deneyim olarak kabul edebiliriz. Uyguladığımız ve deneyim kazandığımız her plan sayesinde farklı planlar oluşturabilir ve bunları uygulayabiliriz.

 

4. Çözümü Değerlendirme : Çözüme ulaştığımız her plan sonunda çözüm yolumuzu değerlendiririz. Bunun en önemli nedenlerinden biri çözüme ulaşırken başka bir problem oluşturmamaktır. Örneğin kilitli bir kapıyı açmak için kilidini anahtarla açabilir veya kapıyı kırabiliriz. iki yöntemle de  kapıyı açmış oluruz. Fakat kapıyı kırarsak yeni bir problem daha oluştururuz çünkü kapı artık kapanmaz.

PROGRAMLAMA

 

                Programlama, günlük hayattaki genel veya özel problemlerin makinelere tanıtılması, öğretilmesi ve öğretilen çözüm yolları ile sonuca ulaştırılmasını sağlamak amacıyla kullanılan teknik bir terimdir. Programlama, oldukça ilgi çekici ve zevkli bir alan olmakla beraber ciddi derecede zaman ve emek isteyen bir süreçtir.

                Günlük hayatta karşılan bir problemin makineler ile çözülmesi istendiğinde öncelikle problemin gerçek hayattan soyutlanıp makineye anlatılması gerekir. Programlama, problemin tespiti ile başlayıp ürünün elde edilmesi, dağıtılması ve bakım süreçlerinin tamamını kapsayan bir süreç olarak düşünülmelidir. 

 

                Bilgisayar , Cep Telefonu , Tablet gibi cihazların tümü bir mikro işlemciye sahiptir. Bu sayede bu cihazları belli kodlar yardımıyla istediğimiz şekilde çalışabilmesini sağlayacak şekilde programlayabiliriz. Programlama kısaca bir elektronik cihazın nasıl çalışacağını bir programlama dili kullanarak oluşturduğumuz kodlar sayesinde belirlemektir. Evinizde kullandığınız bilgisayar klavyesini hayal edin. İnternet tarayıcısı kullanırken , bir mesaj yazdığınızda W tuşuna bastığınızda ekranda W karakterini gösterirken, aynı klavye bir oyun oynarken başka bir iş yapabilmektedir. Bunu sağlayan kullanmış olduğunuz yazılımdır. Yazılımlar bir çok program kodunun oluşturduğu programlardır.

               

 

PROGRAMLAMA DİLLERİ

                Programlama dili, belli bir standart formunda komutlar ve yazılımlar geliştirme imkanı sunan bilgisayar dilidir. Programlama dilleri sayesinde bir bilgisayarın hangi durumda ne çeşit çıktı verebileceği kontrol edilebilir. Kısacası programlama dilleri sayesinde bilgisayarlar ve insanlar verimli bir iletişim sağlayabilirler.

                Bazen bir platform için yazılım geliştirirken birden fazla programlama dili betik dili ve işaretleme dili bilmeniz gerekebilir. Web uygulamaları geliştirmek istediğinizi varsayarsak temel bir yazılım geliştirmek için HTMLCSSPHPJavaScript ve MySQL bilmeniz gerekebilir. Popüler örneklerden yola çıkacak olursak;

 

MaciPhone ve diğer Apple ürünlerine yazılım geliştirmek için: Swift, HTML ve CSS.

Android uygulamaları geliştirmek için: Java veya Kotlin

WordPress tabanlı web yazılımları geliştirmek için: HTML, CSS, JavaScript ve PHP.

Web uygulamaları geliştirmek için: Ruby (Ruby on Rails)

Büyük ve veri işleyen web projeleri üretmek için: SQL biçimlerinden birini MySQL, PostgreSQL veya MicrosoftSQL.

Oyun, ses veya video programları geliştirmek için: C++

Windows için programlar geliştirmek istiyorsanız: C#

Alternatif web yazılımları için: Python

 

Dillerini öğrenmeniz gerekir.  Programlama dilleri , konuşma dili gibi imla kurallarına sahiptirler. Örnek olarak bizim dilimizde Yazım kuralları olduğu gibi bir Javascript programlama dilinde yine bir yazım kuralı vardır. Programlama dillerindeki yazım kurallarına Syntax denir.

ALGORİTMA

Algoritma Niçin Kullanılır? Ne İşe yarar?

Algoritma bir problemin çözümü veya yapılacak iş için uygulanması gereken işlemlerin adım adım sözel olarak ifade edilmesidir.

Bilgisayar biliminde algoritmalar yazılımdaki her yerdeler. Örneklendirecek olursak, bilgisayarda offline olarak yapılan tüm işlemler, oynanan oyunlar, çalıştırılan programlar, web siteleri, mobil uygulamalar, robotlar… Kısacası sanal ortamdaki her işlem algoritmalar ile gerçekleşiyor.

Algoritma ve Programlama Bağlantısı

Tüm programlama dillerinin temelinde algoritma vardır. Algoritmalar, programlama dillerinin vasıtasıyla uygulanabilirler. Programda kullanılan dil ve kullanım alanı ne olursa olsun algoritması olmayan bir program yoktur. Programda bir algoritmanın işlemesi için dışarıdan gelen tüm girdiler “değişken” olarak tanımlanır. Değişkenleri kullanmak için bilgisayarın belleğinde bir yer ayrılır.  Algoritmadaki döngüler ve işlemler, bu değişkenler üzerinden gerçekleşir.

Algoritmadaki tüm ihtimaller belirtilmiş ve net olmalıdır. Hiçbir ihtimal şansa bırakılmamalıdır.

Basit Algoritma Örnekleri, Şekilleri ve Çözümleri

Şimdi sizlere metin halinde ve akış diyagramı şeklinde 2 farklı örneği göstermek istiyorum.

Örnek 1: Kullanıcı tarafından belirlenen 3 farklı sayının ortalamasını alalım.

Bu algoritmadaki değişkenlerimiz : x,y,z,sonuc

Adım 1: Başla.

Adım 2: x sayısını gir.

Adım 3: y sayısını gir.

Adım 4: z sayısını gir.

Adım 5: sonuc = (x+y+z)/3 işlemini yap.

Adım 6: sonuc değişkenini göster.

Adım 7: Dur.

Görüldüğü gibi Başla ve Bitir komutları Elips içerisinde gösterilmiştir. 

x , y ve z sayıları klavyeden girilen ve x, y ,z  ile isimlendirilmiş değişkenlere ( bilgisayarın hafızasına ) kayıt edilecektir. bu yüzden klavyeden sayı girme işlemi bir giriş işlemi olduğundan paralel kenar ile gösterilir. 

Sonuc = (x+y+z) / 3 işlemi zaten matematiksel bir işlemdir bu yüzden dikdörtgen ile gösterilir. 

Son olarak sonucun ekranda gösterilmesi bir çıkış işlemi olduğu için yine paralel kenar kullanılır. 

Derslerimizde yaptığımız Excell programında Visual Basic Dili ve kodladığımız  bir kaç örnek programdan,  sınavda sorumlu olmayacaksınız. 

Şimdi bir kaç örnek yapalım. Bunları derslerimizden hatırlayabilirsiniz  yada Code.ORG sitesinde tekrar edebilirsiniz. 

bottom of page