top of page

Temel Bilişim Teknolojileri Kavramları

Merhaba çocuklar bu bölümde Ekim ayı içerisinde işlediğimiz derslerin içeriğini yazılı olarak bulabileceksiniz unutmayın burada görünen tüm yazıları defterinize yazmanız gerekiyor.

1. DONANIM VE  YAZILIM    

 

                Günlük hayatta bütün işlerde artık bilişim teknolojisi kullanılmaktadır. Bilişim teknolojisi kullanımındatemel öge bilgisayardır. Bilgisayar; kullanıcıdan aldığı komutlara göre işlem yapan, yaptığı işlemlerin sonucunu depolayabilen, istenildiğinde bir yerden başka bir yere gönderebilen elektronik bir cihazdır. Bilgisayar,donanım ve yazılım adı altında iki ana kısımdan oluşur. Donanım, bilgisayarda kullanılan fiziksel parçaların genel adıdır. Yazılım ise bilgisayarın kullanılmasını sağlayan programlardır.Bilişim Teknolojisi bilginin elde edilmesinde, saklanmasında, üzerinde işlem yapılmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden başka bir yere iletilmesinde kullanılan bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin tümüdür

2. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜRÜNLERİ    

 

                Bilgisayar teknolojisinin gelişimiyle iletişim teknolojiside gelişmiş, böylece bilgi iletişimi daha etkili veverimli hâle gelmiştir. Örneğin mobil telefonla sesliiletişim sağlanabiliyorken 3G teknolojisiyle sesli vegörüntülü bilgi aktarımı dönemi başlamıştır. Her ne kadar Bilişim Teknolojilerinin temel ürünü bilgisayar olsa da günümüzde radyo, televizyon, cep telefonu, akıllı telefonlar, tablet pc ve tabletlerde bilişim teknolojileri ürünleri arasında yer almaktadır. 

3. BİLGİ TOPLUMU  

 

                Teknolojinin gelişmesiyle beraber “bilgi” en önemli ticari meta hâline gelmiştir.Artık ülkelerin gelişim düzeyleri de teknolojiyi kullanımlarıyla ölçülmektedir. Teknolojisiyle iç içe olantoplum artık bilgi toplumu olarak adlandırılmaktadır (Resim 1.14).Ülkemizde 2006-2012 yılları için bilgi toplumu stratejisi oluşturulmuştur. Ayrıca 2006-2010 yılarıiçin Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı oluşturmuştur. Eylem planında kurumlar ve yapacakları eylemlerile eylemlerin başlangıç tarihleri ve süreleri yer almaktadır. Bilgi toplumu ile ilgili iş ve işlemler BilgiToplumu Dairesi Başkanlığınca yürütülmektedir.

 

 

4.BİLGİ OTOYOLU KAVRAMI :

 

                 Bir ülkenin bilginin iletilmesinde kullandığı bütün iletişim sistemleri o ülkenin bilgi otoyolunu oluşturur. Bilgi otoyolunun gelişim düzeyi bilginin dosya, ses ve görüntülü olarak etkin ve yoğun kullanımıyla doğru orantılıdır. Ülkemizde bilgi ve iletişim kanallarının gelişmesiyle beraber e-devlet uygulamaları başlamıştır. Vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr adresinden İnternet aracığıyla resmi kurumlara ulaşabilmekte ve birçok işlemi e-devlet ortamında gerçekleştirebilmektedir. E-devlet uygulamalarını bir kısmını giriş yapmadan kullanabiliyorken kişiye özel bilgiler içeren uygulamalar için sisteme giriş yapmak gereklidir.

                  

Ülkemiz e-devlet sisteminde giriş yapabilmek için dört farklı araç bulunmaktadır.
 

1. E-devlet Şifresi: PTT müdürlüklerinden 2 TL karşılığında temin edebileceğiniz e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Eğer şifrenizi kaybederseniz 4 TL karşılığında şifrenizi tekrar PTT müdürlüklerinden alabilirsiniz.

2. Mobil İmza: Mobil imzayı sağlayan firmalar GSM Operatörleridir. Mobil imza kullanımı için operatörler ücret talep edebilir. Kısaca mobil imza cep telefonları ile kullanılan ıslak imza yerine geçen sistemdir.

3. Elektronik İmza : Elektronik İmza BTK ( Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ) tarafından onaylanmış Elektronik sertifika sağlayıcıları tarafından temin edilir. Mobil imza gibi Elektronik imza ıslak imza yerine geçer.

4. TC Kimlik Kartı : Şuan sadece BOLU ilimizde kullanılan bu sistemde yakında tüm  ülkemizde geçerli olacaktır. Nüfus cüzdanının yerini alacak bu sistem Vatandaşlık kartı olarak geçecektir.

 

bottom of page